تعریف هدف گذاری و نمونه هدف گذاری درست و اشتباه
هدف گذاری چیست؟
همانطور که می دانید هدف گذاری یعنی نوشتن و تعیین هر آنچه که در زندگی می خواهید داشته باشید. کسانی که در زندگی هدف گذاری را انجام می دهند دیگر سردرگم نیستند و دقیقاً می دانند از خود و دنیا چه می خواهند. وقتی از آدمها بپرسی که چه کسی به قدرت اهداف نوشته شده باور داره همه دستاشون رو بالا میبرن. اما وقنی بپرسی خب حالا کدام یک از شما امسال اهدافشون را نوشتن فقط تعداد کمی دستاشون رو بالا میبرن.
این باعث شگفتیه در صورتی که مردم هم خودشون میدونند و هم تحقیقات دانشمندان ثابت کرده که افرادی که اهداف نوشته شده ای دارند به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از افرادی که اهدافشون را ننوشتند به اهدافشون رسیدند.چیزی که دانشمندان و افراد برجسته در زمینه ی موفقیت با تجربه ی چند سالشون بهش رسیدن اینه که به بسیاری از مردم روش هدف گذاری موثر و کارا آموزش داده نشده و در حقیقت نمیدونن دقیقاً چه جوری اهدافشون را مشخص کنند تا بهشون برسند.
با این وجود من با توجه به تحقیقاتی که انجام دادم و تجربه هایی که کسب کردم این مقاله ی کاربردی را برای تو دوست خوب آماده کردم تا بتوانی خیلی راحت تر از قبل برای خودت هدف هایت را مشخص کنی. دوست عزیز جالبه بهت بگم که مشخص کردن اهداف برای خود من یک معظلی بود که همیشه از آن فراری بودم و همیشه اهدافم را توی ذهنم مرور میکردم و از نوشتن فرار می کردم ولی با این تکنیکی که الان بهت میگم خیلی از اهدافم را توانستم فقط با توجه به همین تکنیک بهشون برسم.
فقط کافیه این پنج اصل را برای اهدافت رعایت کنی همین.
۱ -تعدا اهدافت را بین ۵ تا ۷ تا انتخاب کن
تحقیقات نشان داده که شما واقعاً قادر نیستند در هر لحظه از زمان بر روی بیش از ۵ تا ۷ هدف تمرکز کنید. سعی نکن که تقلب کنی و هر هدف را به بخش های مختلف تقسیم کنی و در هر هدفت پنج و شش هدف دیگه مخفی باشه. اگر این کار را انجام بدهی به جای اینکه تمرکز و حواست را به اهداف انگشت شمار بدی که در هر لحظه در حافظه ات مرور کنی و تکرارشون کنی . باعث از دست رفتن تمرکزت میشه و هیچ کاری را هم برای رسیدن بهشون انجام نمیدهی .به همین راحتی
۲- اهدافت را اسمارت کن
همانطور که خودت میدانی و به طرق مختلف و توسط استادان موفقیت آموزش داده شده اسمارت مخفف شده ی چند کلمه است. اهداف باید پنج معیار را داشته باشند:
خاص باشد: اهدافت باید دقیقاً شناسایی بشوند و تمام ویژگی ها و خصوصیت هاش را بدانی تا بتوانی به آنها برسی.
قابل اندازه گیری باشد: یه ضرب المثل قدیمی هست که میگه شما چیزی را که نمی توانید اندازه بگیرید نمی توانید داشته باشید و نمی توانید مدیریت کنید. مقدار هدفت را کاملاً مشخص کن تا که چقدر میخواهی .اگه پول میخواهی دقیقاً چقدر میخواهی. اگه دقیقاً مقدار هدفت را بدانید خواه ناخواه بهش می رسید.
نمونه هدف گذاری اشتباه: امسال از سال پیش بیشتر درآمد داشته باشم .
نمونه هدف گذاری درست: امسال ۱۰ میلیون تومان از سال پیش درآمدم را بیشتر کنم.
عملی باشد: هر هدفی باید با یک فعل عملی شروع بشود مثل(پایان دادن، انجام دادن ، شروع کردن و….)
نمونه هدف گذاری اشتباه: باید در کتاب خواندن بیشتر مداومت داشته باشم.
نمونه هدف گذاری درست: هر ماه دو کتاب می خوانم.
واقع بینانه باشد: اینجا را مراقب باش. یک هدف خوب باید تو را به حرکت واداره اما باید ی حس واقع بینانه ای هم به هدفت داشته باشی و یک هدف واهی نباشه.
نمونه هدف گذاری اشتباه: می خواهم بزرگترین فروشگاه های زنجیره ای جهان را داشته باشم.
نمونه هدف گذاری درست: تا آخر امسال شعبه ی دوم مغازه ام را افتتاح کنم.
زمان دار باشد: زمان رسیدن به هر هدف باید مشخص باشد. هدفی که مشخص کردی را چه زمانی قراره به آن برسی؟ می توانید تا آخر سال باشد یا می تواند حتی زمان کوتاه تری را به خودش اختصاص بدهد . هدف بدون تاریخ رسیدن به رویایی بیش نیست. در هدف گذاری مطمئن شوید که هر هدف بایک زمان خاص برای رسیدن همراه باشد.
نمونه هدف گذاری اشتباه: می خواهم ده کیلو وزن کم کنم.
نمونه هدف گذاری درست: کاهش دو کیلو وزن تا آخر مرداد ماه
۳- اهدافت را بنویس
این خیلی مهمه دوست عزیز. قدرت بزرگ و جادویی در نوشتن اهداف وجود دارد حتی اگر هیچ برنامه ای نداشته باشی یا حتی حرکتی هم برای رسیدن به هدفت انجام ندهید. همانطور که هنریت کلاسر در کتاب بنویس تا اتفاق بیفتد گفته وقتی که چیزی را می نویسید در واقع شما دارید خواستتون را بیان می کنید و همه ی کائنات را به حرکت وا می دارید.
۴-هر چند وقت یک بار یه نگاهی به آنها بینداز
در حالی که نوشتن اهداف یک تمرین قدرتمند هست و جادو می کند. بازنگری منظم اهدافت هم قدرت خارق العاده ای دارد. این کار چیزیه که اهدافت را به واقعیت تبدیل می کند. هر وقت اهدافم را نگاه میکنم به خودم می گویم خب حالا برای رسیدن به این هدف قدم بعدی چی هست؟ میتوانید هر روز یا هر هفته یا هر ماه اهدافت را نگاه کنی بستگی به خودت دارد. کلید انجام این کار این هست که بهشون اجازه بدهی که الهام بخش تو باشند و لیست کارهای روزانه ات را پر کنند.
۵- اهدافت را با همه در میان نگذار
شاید از این حرف تعجب کنی ولی یک واقعیت هست. که خیلی ها وقتی اهدافت را براشون میگویید دوست ندارند که تو به آنها برسی و هر کاری میکنن که تو به اهدافت نرسی. کمترین کاری که انجام میدهند این است که برای تو منفی بافی میکنند و تو را برای رسیدن به هدفت دلسرد می کنند. برای در میان گذاشتن اهدافت با بقیه فقط کسایی را انتخاب کنکه با تو هم فرکانس هستند و واقعاً از موفقیت تو خوشحال میشوند.
دوست خوبم تکنیک هدف گذاری نه تنها برای رسیدن به اهداف زندگیت مفیده بلکه پیش زمینه ایی برای شاد زیستن. روانشناسان به این مهم رسیدند که افرادی که برای رسیدن به اهدافشان برنامه دارند و تلاش می کنند بسیار شادتر از کسانی هستند که این کار را انجام نمی دهند.
اگر تا الان اهدافت را ننوشتی بگذار یه چیزی از تو بپرسم. آیا به نظرت نیم ساعت وقت گذاشتن برای فکر کردن و نوشتن اهدافت و داشتن برنامه برای زندگی تو ارزشش را ندارد که حداقل امتحانش کنی؟ ارزشش را ندارد که با سرمایه ی نیم ساعته به دستاوردهای عظیمی که رویای خیلی ها هست برسی؟ تصمیم با خودته….
میشه نویسنده این مقاله رو بگید
سلام/ مرتضی محمدی
عالییی.خیلی خوب بود.مثالاتون باعث میشه کامل واسه ادم جا بیوفتع..برعکس خیلی از سایتا که فقط توضیح میدن و خیلی گنگ حرف میزنن،، توضیحات این مقاله،،ساده،راحت، کوتاه و کلیدی بوددد.😊💙
سپاس از همراهی شما
موفق باشید.
خیلی عالی 🌹
متشکرم – موفق باشید